Поставяне на импланти в стоматологичната клиника на Д-р Костадин Димитров

За съжаление, понякога се налага да бъдат извадени зъби. Каквато и да е причината, те трябва да бъдат възстановени възможно най-бързо.

С какво да стане това?

 • Със снемаема протеза? Много пациенти знаят за техните неудобства – ограничена възможност за дъвчене, промяна в говора и редица конфузни ситуации.
 • С мост? Стандартният подход налага съседните зъби да бъдат изпилени, дори да са напълно здрави.

Има и друг вариант!

Съвременната стоматология предлага алтернатива на протезите и мостовете. Това е зъбният имплант!

Какво представляват зъбните импланти?

Зъбни импланти цениЗъбните импланти представляват “изкуствени корени” със специфична форма и награпена повърхност. Изработват се от биологично съвместими материали. Такъв е и неутралният титан, който ние използваме в нашата практика. Той се приема от човешкия организъм и не се отхвърля. Така се образува нова структурна и функционална връзка между живата тъкан /кост/ и чуждото тяло /титан/. Този забележителен процес се нарича остеоинтеграция.

Разнообразието от импланти и системи е много голямо. Дължи се най-вече на различната имплантна повърхност,която всъщност е най-важната тяхна част.

Имплантите заместват липсващите зъби, включително техните корени. Те се имплантират в костта на тяхно място. Това може да стане веднага след изваждане на зъба или по-късно. По време на оздравителния процес, който продължава най-малко 3 месеца, костта полепва по импланта така, че той става впоследствие здраво закотвен в нея. През този период той се предпазва от натоварване. След това към импланта се завинтва пънче, върху което се фиксира новия зъб.

Имплантологията е специализирана област на денталната медицина, която има за цел да възстанови липсата на един или повече зъби чрез поставяне на импланти. Имплантите са направени от титан, биосъвместим материал, който не се отхвърля от човешкото тяло. Те поддържат естествената кост, стабилизират костните нива в челюстта и свеждат до минимум допълнителната загуба на костна тъкан. Имплантите се поставят чрез бърза и минимално инвазивна процедура!

Какво включват процедурите по лечение с импланти?

Зъбни импланти ценаКонсултация със специалист, който да установи дали имплантът е подходящото решение за вас. Това обикновено е  свързано с допълнителни изследвания-вземане на отпечатък за модели на челюстите, рентгенови изследвания, компютърна томография…

Вашият дентален лекар ще прецени типа на имплантите, които са най-подходящи за вашите нужди.
Клиничният етап по поставяне на импланти е сравнително кратък-манипулацията може да продължи от 20 до 50 мин. Обикновено се използва местна упойка, с каквато са съпроводени повечето дейности в денталния кабинет.

Оздравителния период продължава според спецификата на всеки пациент, в период от 2 до 6 месеца зъбният имплант се интегрира в костта, след което се пристъпва към поставяне на необходимата конструкция – коронка, мост или протеза.

С подходящи грижи и правилна хигиена на устната кухина, имплантите са трайни решения.

За разлика от конвенционалните зъбни мостове, здравите съседни зъби са недокоснати. С възстановяването на зъбната редица с корони, които се носят от импланти, естестваната визия и красота на усмивката се запазват. Резултатът е подобрен комфорт и абсолютна увереност, когато се усмихвате, говорите, или се храните. Ако целите и частични протези бъдат заменени от корони, носени от импланти, подобрението в качеството на живот е още по-осезаемо.

Много от хората, които са се възползвали от предимствата на конструкциите върху импланти са на мнение, че са подобрили значително самочувствието си и вътрешния комфорт, като резултат от възстановения външен вид, функция и здравословно хранене.

Защо да предпочетем зъбни имплантати?

Зъбни импланти цениЦелта на протетичното стоматологично лечение зъбни имплантивинаги е била да възстанови естественото състояние на устата. Със значителното развитие на зъбопротезната имплантология се предлагат решения на много от стоматологичните проблеми.

Много удачно е имплантното лечение, когато има липса на един единствен зъб. Тогава зъбната редица се възстановява, без да се изпиляват съседни зъби за изработването на мост.

В случаите на загубени задни зъби е подходящо поставянето на импланти, които да служат като задни опори при изработването на мостова протеза, като напред се използват естествените зъби.

Ползата от имплантатите е очевидна. Като цяло е подобрено качеството на живот. Вашите нови зъби изглеждат като естествените и стоят здраво на място, без да се налага изпиляване на съседни здрави зъби. Имплантите предлагат възможности и при протезите: да се намали размера и да бъдат здраво фиксирани.

Зъбните импланти водят до по-добра функционалност и по-добра естетика, което ще повиши вашето самочувствие и увереност.

Може ли всеки да има зъбни импланти?

Зъбен имплант ценаПрактиката показва, че съществуват случаи, при които импланти не могат да бъдат използвани.

Примери за това са:

 • пациенти в детска възраст;
 • възрастни, страдащи от тежки сърдечни заболявания, проблеми със съсирването на кръвта или заболявания на костите, включително и остеопороза;
 • пациенти, пристрастени към лекарства или алкохол;
 • при хипертонично и диабетично болни условие е тяхното състояние да бъде стабилизирано (сътрудничеството с лекуващия лекар в тези случаи е задължително;

Тук е моментът да отбележа, че кокакто при естествените зъби, за да се гарантира дългия живот на имплантите е необходима отлична устна хигиена. Рано или късно лошата хигиена ще доведе до загуба на импланта.

Трябва да се имат предвид и общите противопоказания за дентални хирургични процедури.

Те включват:

 • намалена коагулация на кръвта;
 • нарушения в зарастването на раните;
 • имуносупресивно лечение, като химиотерапия и лъчетерапия;
 • инфекции и възпаления в устната кухина;
 • неповлияни парафункции като бруксизъм;
 • лоша оклузия или артикулация;
 • недостатъчна височина или широчина (обем) на костта;
 • недостатъчно покритие на меките тъкани.

Противопоказанията за зъбни импланти стават все по-малко с развитието на технологиите и фармакологията.

Съществуват ли рискове?

Зъбни импланти ценаЗъбните импланти се изработват от биологично съвместим неутрален титан.Той се интегрира от заобикалящата го кост (остеоинтеграция) и става част от нея. Това не значи, че импланта не може да бъде отхвърлен, но това не е поради биологична несъвместимост подобно на трансплантираните меки тъкани. Тук по–скоро реакцията на отхвърляне се дължи на други фактори, като ранно или неподходящо прекомерно натоварване, някои общи съпътстващи заболявания и други.

Един имплант се смята за губещ, ако има подвижност или показва загуба на кост повече от 1мм през първата година след поставянето му и повече от 0,2мм през следващата година. Рискът от провал се увеличава при пушачи и хора с лоша орална хигиена – фактори, които водят до възпаление около импланта (периимплантит). Това нарушава връзката имплант и кост.

Изваждаш зъб – поставяш имплант?

Имплантология цениТози минимално инвазивен метод, наречен имедиатен (непосредствен), е един от най – актуалните в съвременната имплантология. Имплантът се поставя на мястото на извадения зъб, като необходимата кост около него се компенсира с костен заместител. Така оздравителният процес протича паралелно с процеса на интегриране на импланта. Формира се изкуствен корен, върху който след време се изработва корона. Възможно е короната да се постави непосредствено след имплантирането.

Експрес имплантацията е съвременен метод за възстановяване на зъби, от който се възползват все повече хора. Едно от най-големите предимства на тази процедура е, че може да се извърши само за един ден и позволява бързо да се възстановят извадени зъби. Короните или протезите се изработват и поставят същия ден.

Скъпо ли струва един зъбен имплант?

Ако желаете да се подложите на лечение със зъбни импланти, ще трябва да предвидите и произтичащите от това разходи. Важно е да се обмислят дългосрочната и краткосрочната цена, когато вземате решение. Лечението с дентални импланти може да изисква голяма първоначална инвестиция, но в дългосрочен план обикновено е много по-ефективно.

Точната цена зависи от конкретния случай. Процедурата може да струва значителна сума, която след края на лечението само Вие самите бихте могли да прецените дали е била оправдана.

Какво се случва без лечение?

Цена за зъбен имплантДъвкателната функция на зъбите е стимул, който запазва челюстните кости здрави. Когато загубите зъб, започва постепенна загуба на костна тъкан – процес, наречен алвеоларна костна атрофия.

Това се отразява на съседните зъби, поддържащата ги кост, подвижността на лигавицата и венечните тъкани. Промени, които прогресивно растат.

Загубата на кост ще продължи и може накрая да промени усмивката ви. Зъбите от двете страни на изгубения зъб може да започнат да се разместват, довеждайки до допълнителни промени в съзъбието и неприятен външен вид.

Наличието на загуба на кост поради липсващи зъби е очевидно при хора, които са изгубили всичките си зъби. Промяната на лицевите контури може да е следствие от загубата на кост и сериозно да влоши външния ви вид.

Естествено това ще доведе до по-лошо задържане на една протеза и по-лоша естетика при по-късно приложено лечение.

Колко време издържат имплантите?

Успехът на зъбните импланти е свързан с умението на стоматолога, качеството и количеството налична кост в мястото на имплантиране, начина на протезиране и натоварване, а също и от устната хигиена на пациента.

Пациенти, които пушат, са със значително по-малки шансове за успех.

Различни проучвания са установили, че 5 годишна успешна преживяемост на импланта има в 75% – 95% от случаите.

Но дори за един добре поставен имплант никой не може да предвиди, колко дълго ще издържи. Това изключително зависи и от състоянието на организма на пациента, неговия имунитет, устойчивост на стрес, състояние на устна кухина, особености на захапката.

Изискват ли поддръжка зъбните импланти?

zubni-implanti-4Както през периода на срастване на зъбния имплант и костта през първите 3-6 месеца, така и след протезирането имплантите изискват подръжка и проследяване. За целта се препоръчват профилактични прегледи поне 2 пъти в годината.

Специално внимание се отделя на състоянието на венеца, имплантите и околните зъби. Рентгенографски се оценява състоянието и нивото на прилежащата кост. В случаите, когато даден имплант не срасне и се разклати, трябва незабавно да се отстрани, което става лесно и безболезнено. Изчаква се мястото да зарасне и се обсъждат варианти за протезиране или ново имплантиране.

Дълготрайният успех на имплантното лечение изисква преди всичко поддържане на добра ежедневна орална хигиена. Необходимо е ежедневно почистване около импланта със специални интердентални четки.

 

Имплантология