Ендодонтологични лечения на зъбната пулпа в стоматологичната клиника на Д-р Костадин Димитров

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към лечение на зъболяванията на зъбната пулпа (нерва на зъба). Зъбната пулпа се намира във вътрешността на зъба и е заобиколена от твърда зъбна тъкан, наречена дентин. Чрез нея се осъществява обмяната на хранителни вещества и чувствителността на зъба. Различнитe видове заболявания и травми на зъбите могат да засегнат зъбната пулпа. Симптоми на това засягане са спонтанна остра болка, продължителна чувствителност от топло и/или студено, дискомфорт при докосване и дъвкане, както и абсцес или фистула.

Ендодонтия

В случаи на некроза или необратимо възпаление на зъбната пулпа, ендодонтията (кореновото лечение) е единственото решение да се спаси зъба и да се предпази организма от други усложнения. Само качественото и прецизно лечение на каналите на зъба е в състояние да даде дълготрайност. След правилното ендодонтско лечение и подходящо възстановяване, естетиката и функцията на зъба се възвръщат.

Специалността ендодонтия се наложи поради необходимостта от прецизно кореново лечение , което да  позволи максимално дълго да се запазят естествените зъби. Развитието на тази специалност наложи високи стандарти и се превърна в  критерии за добра дентална практика. Работата под микроскоп с 12-24 кратно увеличение е задължително условие, тъй като без него няма видимост за  прецизни ендо – хирургични интервенции, които максимално увеличават шансовете за спасяване на зъби с тези заболявания. Стриктното спазване на изолация от контакт със слюнка по време на лечението с кофердам, както и цялостния протокол за диагностика и лечение са научно обосновани и подкрепени от дългогодишни клинични доказателства. За да се спази този протокол клиниката разполага с апаратура за прецизна диагностика (апекслокатор, дигититален рентген) и лечение на кореновите канали (ендомотор, апарат за вертикална кондензация).

Ендодонтия