Профилактика и почистване на зъбите в стоматологичната клиника на Д-р Костадин Димитров

Оралната хигиена e насоченa към диагностика, профилактика и лечение на оралните заболявания.

Добрата хигиена е фактор, който е от решаващо значение за предотвратяване на по-голямата част от болестите, които засягат здравето на устната кухина. Тя се характеризира с правилното премахване на остатъци от храна и бактериална плака, които при нередовно почистване, ще доведат до появата на зъбен камък, кариес и пародонтални заболявания.
За предотвратяването на такива заболявания, посещенията при стоматолог трябва да бъдат редовни (най-малко на всеки 6 месеца) и трябва да бъдат последвани от ежедневна грижа, препоръчани от лекар. Тази грижа включва правилно почистване с четка (най-малко два пъти дневно), използване на конец за зъби (най-малко веднъж на ден, за предпочитане вечер) и използването на вода за уста.

Ако страдате от симптоми като постоянно кървене или болка във венците по време на четкане, лош дъх и чувствителност е наложително да посетите стоматолог.

Поддръжка на извършените лечения

Редовните посещения за орална хигиена са от голямо значение за поддържане на оралното здраве и дълготрайноста на лечението, провеждано в сотматологичния кабинет на Др. Костадин Димитров. По време на тези посещения ние оценяваме състоянието на всички поставени импланти, коронки, мостове, фиксирани протези над естествените зъби или импланти, както и реставрации и ендодонтски лечения така, че да се постигне ранно диагностициране на всяко усложнение. Всички превантивни и терапевтични процедури, проведени по време на тези прегледи допринасят за дълголетието на тези лечения.

Ултразвуково почистване

Лечение, което се състои от отстраняването на бактериалната плака и зъбен камък от зъбните повърхности с помощта на ултразвуков апарат. Целта е премахване на факторите, отговорни за по-голямата част на проблеми с венците и зъбите.

Флуорна профилактика

Процедура, използвана за профилактика на зъбен кариес и намаляване на чувствителността на зъбите. Прилага се гел, който съдържа флуорни йони. Това химично съединение реминерализира и укрепва зъбния емайл.

Силанизация

Силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. Това покритие е на основата на фотополимеризираща пластмаса, обогатена с Флуор или Калций, които се излъчват постепенно. То се поставя по дъвкателна повърхност на кътниците.

Профилактика