Стоматологични услуги за деца и юноши в стоматологичната клиника на Д-р Костадин Димитров

Ранното лечение при децата и юношите

Ортодонтско лечение може да бъде полезно още от три годишна възраст. Дефекти, които се откриват рано, често могат да бъдат лекувани чрез миофункционални  упражнения. Ранната загуба на млечен зъб може да  доведе до  липса на достатъчно място за пробива на постоянните зъби. Чрез използването на местопазител в тези случаи, може да се предотврати последващо неправилно подреждане на зъбите. Следователно може да се предприемат навременни и ефективни мерки, чрез които да се избегне последващото ортодонтско лечение или то да бъде по-кратко.

Лечение в смесено съзъбие

По време на смяна на млечните зъби най-често се използват снемаеми апарати от цветна пластмаса и специална тел. Използвайки тези апарати може да се влияе върху нарастването на челюстите и тонуса на лицевите мускули и подобряване на захапката. Правилното развитие на челюстта, може да попречи на струпване на новопробиващите постоянни зъби и да предотврати нуждата от последваща екстракция ( вадене) поради липса на място.

Лечение в постоянно съзъбие

След пробива на всички постоянни зъби, завършва и основното развитие на челюстите. От тук нататък по-трудно може да се влияе върху нарастването на челюстите. Затова се действа основно върху положението на зъбите. През този период лечението се провежда с фиксиращи апарати (брекети).

 

Деца и Юноши