Зъбни протези

Видове зъбни протези

Зъбните протези са „изкуствени зъби“, които се поставят в устата на пациентите, в случай че имат липсващи зъби. Протезите използват заобикалящите меки и твърди тъкани в устата за закрепване. Обичайно протезите са подвижни. От своя страна протезите могат да бъдат частични и/или тотални. Частичните протези заместват обеззъбени участъци от зъбните редици. Тоталните протези се използват при липса на всички зъби на дадена челюст. Има голямо разнообразие в дизайна на протезите като механизмът на закрепване може да бъде чрез връзки към съществуващите зъби или чрез‚ “закопчаване“ към зъбите или предварително поставени импланти. Зъбни протези могат да се поставят както на горната така и на долната челюст.

Кога се налага ползването на зъбнa протезa и за какво помага?

Зъбните протези помагат на пациента за:

 • Подобряване на естетиката на устните и зъбите, защото наличието на зъби в устата придава естествено излъчване на лицето. Носенето на протези за заместването на липсващи зъби поддържа устните и бузите и коригира деформациите в мимиката на лицето, възникнали в резултат на липсващите зъби.
 • Подпомагане на артикулацията и произношението при говорене особено, когато протезата замества предните зъби. Има значително подобрение при произнасянето на съскащи или съгласни букви;
 • По-добро самочувствие, тъй като подобряването на външния вид и артикулацията ви прави по-уверени при социалните контакти.

Какви неудобства и проблеми може да възникнат при ползването на нова зъбна протеза?

Зъбните протези са решение при множество липсващи зъби, но в никакъв случай не бива да се очаква от пациента, че ще се чувства със зъбните протези както с естествените си зъби в устата. Стигайки до поставянето на зъбни протези в устата човек трябва да прояви нужното търпение, за да се адаптира към тях, тъй като е възможно да изпитва известни неудобства като:

 • Повишено слюноотделяне в рамките на първите 12-24 часа след първоначалното поставяне на зъбните протези. Причината за това повишено слюноотделяне е, че мозъкът на човек възприема първоначално протезата като храна и изпраща „съобщения“ към съответните жлези да повишат количеството слюнка. Това състояние отминава за около 12 -24 часа.
 • Новонаправените зъбни протези могат да травмират малки участъци под протезите, тъй като последните контактуват с по-голямо притискане в определени зони на меките тъкани в устата. С няколко корекции на протезата, след първоначалното й поставяне, подобни проблеми се отстраняват.
 • Гаденето е проблем, който се случва рядко. Причините за гаденето при първоначално ползване на зъбни протези могат да са: хлабава, твърде дебела или широка зъбна протеза, която опира в задната част на небцето. Понякога гаденето при поставянето на зъбна протеза може да е на психологическо ниво. Този случай е най-неприятен, тъй като е извън контрола на стоматолога. Възможно решение в този случай е поставяне на импланти и направа на протеза, която не контактува с небцето.
 • Възможно е възникване на гингвални инфекции и възпаления при цялостните протези, предизвикани от недобра хигиена.
 • Загубата на вкус и чувствителност е често срещана при пациенти, които за първи път слагат зъбна протеза. Състоянието е временно.

Как се закрепват зъбните протези в устата?

Частичните протези се задържат в устата благодарение на наличните естествени зъби. Тоталните протези се задържат в устата благодарение на мускулната координация и ефекта на вакуум на протезата към тъканите в устата. Обичайно горните зъбни протези се закрепват по-лесно, поради анатомията на горната челюст. Тя има по-добре изразен алвеоларен гребен и по-голяма повърхност – небцето, където зъбната протеза се задържа чрез образуване на вакуум. Долната протеза се закрепва по-трудно поради езика, който ограничава повърхността, с която зъбната протеза контактува. Друга причина за трудното закрепяне на долната протеза е по-често срещаната резорбция (стопяване) на костта на долната челюст, което води и до резорбция (снишаване) на зъбния гребен, както и множеството мускули, които се захващат за долната челюст. Решение в този случай е може да е поставяне на зъбни импланти на долната челюст, върху които да се закрепи нова зъбна протеза.

Колко време – каква е продължителността на ползване на зъбните протези?

Една протеза, която първоначално или през първата година е била удобна, е възможно постепенно да престане да пасва добре в устата. Причината за това е, че костта и лигавицата, върху които се поставя зъбната протеза, се променят, тъй като са живи тъкани и се променят по време на целия ни живот. Когато челюстта остане без зъби алвеоларния гребен прогресивно се резорбира по друг начин казано – свива. При една нестабилна зъбна протеза процеса на резорбция на костта е по-засилен от ползването на дентална протеза, която пасва добре в устата.

Когато протезата престане да пасва добре в устата следва да се погрижите за проблема по един от следните начини:

 • Можете да използвате адхезив или лепило за зъбни протези, но трябва да имате предвид, че това ще е ефективно при използване на малки количества лепило. – Необходим е съвсем тънък слой върху зъбната протеза, който ще я стабилизира; Лепилото за протези може да компенсира само леки хлабавини в зъбната протеза и трябва да се има предвид, че това е временно решение и няма да реши проблема напълно.
 • При съвременните технологии и материали зъбните протезите могат да бъдат ребазирани и възстановявани за по-добро пасване в устата. Тази процедура е по-евтина отколкото направата на нова протеза.
 • Изработване на нова протеза;

Финално можем да кажем, че една добре направена протеза може да издържи между 3 и 5 години.

Как да поддържате и да се грижите за зъбните протези?

Зъбите протези трябва да се свалят и мият с четка и паста за зъби поне два пъти дневно, подобно на грижата за естествените зъби. Веднъж седмично или месечно протезите е желателно да се почистват със специални препарати.

Не е необходимо да носите зъбните протези непрекъснато, но е желателно да спите с тях. По този начин давате възможност на организма да привикне с тях и да ги приеме. Свалянето на протезата също така има значение за да се даде възможност на тъканите да се възстановят.

Зъбни протези